Skip to main content

Sanat Tarihçileri Derneği Birinci Geleneksel Makarna Partisi

Resmi kuruluşumuzun hemen akabinde 13 Kasım 2016 tarihinde Kadıköy’de bir makarna partisi gerçekleştirdik. Geleneksel biçimde her sene tekrarlayacağımız makarna partilerimiz hem yeni üyelerimizle tanışma amaçlı, hem de varolan üyeleri birbirleriyle daha yakın hale getirmek için gerçekleşiyor. İlk makarna partimiz yoğun katılımlı ve oldukça verimli geçti. Bol salçalı, bol kıymalı, bol parmesanlı makarnalarımızı yerken, derneği daha da verimli kılabilmek amacıyla fikir alışverişinde bulunduk. Güzel başladı, çok güzel bitti.

SATAD Ağaçlandırma Projesi

Klişe bir terimdir. “Tohumlar fidana, fidanlar ağaca…” Fakat bu klişenin içerisinde insanlığın başlangıcından sonuna kadar olması gereken bir şeye gönderme vardır. Her daim kalacaktır. Ağaç olmazsa insan olmaz. Biz de bu dünyada dikili bir ağacımızın olması kaygıyısıyla TEMA vakfına bağışta bulunarak Balıkesir’e fidan diktirdik. Bir dikili ağacımız değil birden fazla dikili ağacımız oldu. O fidanlar ağaçlar olduğunda kökleri nasıl toprağa yapışıp sapasağlam varlığını koruyacaksa, biz de dernek olarak aynısını yapacağız. Derneğimizi kalın yapraklı büyük bir ağaç yapmak gibi dileğimiz var, böyle olsun ki akademik yoğunluğu, iş yoğunluğunu bütün ceremesiyle çeken insanlar gelip bu ağacın gölgesinde dinlenebilsin.

SATAD Trilye Gezisi

Dernek üyelerimiz, arkadaşlarımız ile birlikte 18 Mart 2017’de BUDO’ya atladık. Soluğu Trilye’de aldık. Çamlık Kafe’de güzel bir sabah kahvaltısının ardından Trilye sokaklarını gezmeye koyulduk. Kâh eğlendik kâh tarihi dokuyu inceleyerek ciddi tartışmalara girdik. Biraz da Mudanya’yı gezdik. Sonra geri döndük. Akılda kalan güzel bir gezi oldu.

SATAD İstanbul Okumaları

SATAD İstanbul Okumaları ilki 8 Nisan’da gerçekleşen ve hala devam eden konuşmalar dizimiz. Genellikle Kadıköy Bodrum Bahçe Kafe’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz konuşmalardan haberdar olmak için Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz.

İlkini 8 Nisan 2017’de Juan Goytisolo’nun Osmanlı’nın İstanbul’u kitabını baz alarak gerçekleştirdik. Yunus Emre Tiryaki’nin moderatörlüğünde önce Yasin Saygılı Osmanlı’nın yükseliş döneminden çöküş dönemine doğru değişen kültür dinamiklerinin güzel bir özetini sundu. Daha sonra Alaattin Cem Özdemir bu kültür dinamikleri çerçevesinde şekillenen kadın profilini anlattı. Ardından Emre Macit yine bu kültür dinamikleri çerçevesinde şekillenen eşcinseller ve Bektaşiler hakkında bilgiler verdi.

İkincisi 23 Nisan’da gerçekleşti. Prokopius’un Bizans’ın Gizli Tarihi kitabını baz alarak gerçekleştirdiğimiz bu oturumda, acaba Bizans’ın İstanbul’u nasıldı sorusuna eğildik. Yunus Emre Tiryaki moderatörlüğünde gerçekleşen konuşmada, Alaattin Cem Özdemir Prokopius’un kişiliği, Yasin Saygılı Bizans İstanbul’unun yaşadığı siyasi olayların mimariyi nasıl etkilediğinden, Tuğba Keklik ise Teodora ve Justinianus’un ikili ilişkileri hakkında bilgiler verdi.

Üçüncüsü 29 Nisan’da gerçekleşti. Bu sefer John Freely’nin Evliya Çelebi’nin İstanbul’u kitabı baz alındı ve seyahatnamelere yansıyan İstanbul üzerine konuşuldu. Yunus Emre Tiryaki’nin moderetörlüğünde gerçekleşen konuşmada Mustafa Tiryaki Evliya Çelebi’nin hayatını anlatarak başladı. Daha sonra Yavuz Yaşar Menkıbevi anlatıların Osmanlı yazımına ne gibi etkileri olduğundan bahsetti. Noktayı, Özge Polat İstanbul’un eski mezar taşlarının seyahatnamede nasıl işlendiğini anlatarak koydu.

Dördüncüsü 13 Mayıs tarihinde gerçekleşti. Yunus Emre Tiryaki’nin moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, baz aldığımız kitap bu sefer Orhan Pamuk’un Hatıralar ve Şehir kitabı oldu. Gökçe Öztürk postmodern bir türün nasıl olduğuyla alakalı ve Orhan Pamuk’un bunu kitaplarında nasıl işlediği hakkında bir konuşma yaptı. Yasin Saygılı Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi İstanbul’unun demografik değişimini tablolarla anlattı. Alaattin Cem Özdemir ise bu demografik değişimin Orhan Pamuk’un İstanbul’unda nasıl edebi bir hal aldığını açıkladı.

Beşincisi 3 Haziran tarihinde gerçekleşti. Yasin Saygılı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, kurgu eserlerde İstanbul’un nasıl işlediği konuşuldu. Alaattin Cem Özdemir, kurgu türlere coğrafyanın etkisi hakkında, Mehmet Berk Yaltırık, kendi kitabı Yedikuleli Mansur’u baz alarak gerçekte olan Osmanlı yeraltısını kurguya nasıl işlediği hakkında, Emre Macit ise İhsan Oktay Anar bazında bu kurgulamaların İstanbul’a nasıl etki ettiği konusunda bir sunum yaptı.

Altıncısı 17 Haziran tarihinde gerçekleşti. Yunus Emre Tiryaki’nin moderatörlüğünde gerçekleşen konuşmada Yasin Saygılı Osmanlı Yemekleri ile ilgili uzunca bir sunum yaparak dinleyenleri acıktırdı.

Yedincisi 7 Temmuz’da Kilyos Baykuş plajında gerçekleşti. Bu sefer İstanbul efsaneleri hakkında konuştuk. Mustafa Tiryaki’nin moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, Özhan Kakış Kız Kulesi anlatıları hakkında bilgi verdi. Ahmet Onur Yedikardeş Cumhuriyet İstanbul’unun esrarengiz olaylarını, Yunus Emre Tiryaki ise Hazerfen Ahmet Çelebi ile Lagari Hasan Çelebi’yi anlattı.