Skip to main content

“Sanat, güzellik duygusunun maddeye yansımasıdır.” Herbert Read

Sanat Tarihçileri Derneği:Sanatın İzinde

Sanat, insanlığın duygularını, düşüncelerini ve kültürel mirasını en etkileyici şekilde ifade etme aracıdır. Zamansız bir dilin taşıyıcısı olan sanat, bir toplumun, bir kültürün ruhunu yansıtarak tarih boyunca evrensel bir anlam taşımıştır. Sanatın bu derin dilini anlamak, anlatmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak ise sanat tarihçilerinin kutsal görevidir.

Sanat Tarihi Nedir:

Sanat Tarihçileri Ne Yapar:

Sanat tarihi, bu zengin dilin izini sürme, analiz etme ve anlama sürecidir. Geçmişin sanat eserlerini inceleyerek, bir kültürün estetik değerlerini, toplumsal yapılarını ve tarihi gelişimini anlamak mümkündür. Sanat tarihi, geçmişin izlerini günümüze taşıyan bir köprü görevi görerek, kültürel bağları güçlendirmekte ve insanlığın ortak mirasını korumaktadır.

Sanat tarihçileri, sanatın evrimini ve gelişimini detaylı bir şekilde inceleyen, geçmişin izlerini sürerek günümüze taşıyan araştırmacılardır. Bu uzmanlar, sanat eserlerinin ötesinde, onların yaratıldığı dönemin sosyal, politik ve kültürel bağlamını da anlamak için çabalarlar. Sanat tarihçileri, geçmişin tanıkları olarak, günümüz sanatını ve kültürünü anlamak için vazgeçilmez bir kaynaktır.

Sanat Tarihçileri Derneği

Sanat Tarihçileri Derneği, sanatın derin anlamını keşfetmeye adanmış bir topluluğun kalbinde atar. Sanatın evrensel dilini anlamak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak, insanlığın ortak mirasını güçlendiren bir çabadır ve Sanat Tarihçileri Derneği, bu anlamlı misyonun bir parçası olarak varlığını sürdürmektedir.

“Sanatı ve hikayelerini geleceğe taşımak bizim tutkumuz; hep birlikte bu yolculuğa çıkalım.”

Yasin SaygılıKurucu Başkan
Kurucu Başkan

Yasin Saygılı

Yasin Saygılı, 1987 yılında İstanbul’un Fatih ilçesinde doğmuştur. Ortaöğrenimini tam burslu olarak Özel Sultan Fatih Koleji’nde tamamlayarak, 2005 yılında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yükseköğrenimine başlamıştır. Saygılı, içerisindeki sanat tarihi okuma arzusundan ötürü tıp eğitimini dördüncü senesinde sonlandırmış ve 2010 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’ne derece yaparak girmiştir. Lisansüstü eğitimi için ise aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Bölümü Türk-İslam Sanatları yüksek lisans programı ile İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Tarihi yüksek lisans programına kabul edilmiş ve iki programa da kayıt olmuştur.

Yasin Saygılı, 2016 yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak akademik kariyerine başlamıştır.

Aynı yıl, heyet üyesi olarak bulunduğu Edirne Yeni Saray kazısındaki çalışmalar sırasında filizlenen “Sanat Tarihçileri Derneği” fikrini diğer kurucu üyeler ile hayata geçirerek Dernek Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Sanat Tarihçileri Derneği Başkanlık görevine iki dönem ara veren Saygılı, 2024 Ekim’de yapılan III. Olağan Genel Kurul’da oy birliğiyle tekrar Dernek Başkanı olmuş ve görevini hala devam ettirmektedir.

06 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ikinci gününden itibaren Antep-Nurdağı’ndaki arama-kurtarma çalışmalarına katılan Saygılı, AFAD gönüllüsü olmuş ve Rota Eğitim ve Yardımlaşma Derneği’ni kurarak, depremlerle ilgili çeşitli farkındalık ve temel yardım eğitimlerine yönelik etkinlikler düzenlemiştir.

Yasin Saygılı, araştırma görevlisi olarak bünyesinde bulunduğu üniversitenin 2018 yılında kurulan ve faaliyetleri sebebiyle 2020’de Uluslararası UNESCO Kulübü seçilen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Öğrenci Topluluğu’nun da danışman hocalığını yapmakta ve öğrenciler için çeşitli tur, seminer gibi etkinliklerin düzenlenmesine katkıda bulunmaktadır.

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Beçin Kalesi ve Fethiye Kalesi kazı çalışmalarında heyet üyesi olarak yer alan Saygılı, aktif olarak çeşitli gruplara tur rehberliği de yapmakta; Akademik kariyerindeki ilerlemeyi İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi bölümündeki doktora çalışmaları ile sürdürmektedir.

Gizem Mat

Gizem Mat, 1995’te İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olduktan sonra çeşitli tur ve organizasyonlarda görev aldı. Sanat Tarihçileri Derneği dışında aynı zamanda Rota Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulunda yer almaktadır.

Halil İbrahim Yıldız

Halil İbrahim Yıldız. 01.06.2001 tarihinde İstanbul’da doğdu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden 2023 yılında mezun oldu. Çeşitli kazılarda görev aldı. Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi’nde staj yaptı. Şu an Rahmi M. Koç Müzesi Bakım ve Onarım Atölyelerinde asistanlık görevi yürütmekte. Aynı zamanda İstanbul Levent’de Detay Art Galeri’de Galeri Asistanı pozisyonunda çalışmakta.

Sena Birinci

Sena Birinci, 2003’te Kayseri’de doğdu. İstanbul üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü 1.sınıf öğrencisi. Sanat Tarihçileri Derneğinde muhasip olarak görev almakta. İstanbul Üniversitesi’nin Bilim ve Toplum grubuna katıldı burada aktif olarak görev almakta.

Büşra Öpöz

Büşra Öpöz, 1994’te Kayseri’de doğmuştur. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ardından İstanbul Barosu’nda başladığı stajını tamamlayarak avukatlık ruhsatı almıştır. Halen İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kriminoloji ve Ceza Adaleti Bölümü’nde tezli yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Rota Eğitim ve Yardımlaşma Derneği yönetim kurulu üyesi ve hukuk danışmanıdır.

Burak Demir

Burak Demir, 1995’te Kocaeli’nde doğdu. Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitimini İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Bölümü’nde tamamladı. Çeşitli kazı işlerinde, sivil toplum faaliyetlerinde ve yazı işlerinde görev aldı. 2017-2018 yıllarında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği- Çağdaş Gençlik alanında Sanat Atölyesi Yürütücüsü olarak görevler aldı.