Skip to main content

Herkese merhaba,

Sanat Tarihçileri Derneği, kurulduğu günden bu yana, Türkiye’de Sanat Tarihi, Tarih, Kültürel Miras ve Gençlik üzerine çeşitli etkinlikler düzenledi. 2018 yılının mart ayında ise III. İstanbul Arkeoloji ve Sanat Tarihi Öğrenci Sempozyumu, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Salt Galata ve çeşitli üniversitelerden öğrencileri ile ortaklaşa, “kültür mirasına sahip çıkıyoruz” vurgusuyla düzenlendi. Bu etkinlik, Sanat Tarihçileri Derneği’nin katıldığı, düzenlediği ve ortaklaştığı en büyük etkinliklerden biri olmasının yanı sıra, derneğin “Gençlik, Kültürel Miras, Avrupa ve Türkiye” başlıklarında çeşitli yeni bakış açıları geliştirmesine yol açtı ve yeni bir yol haritasının takibini mümkün kıldı.

Bu doğrultuda, Sanat Tarihçileri Derneği olarak sempozyumun son günü olan 3 Mart 2018’de, artık yerel ve ulusal düzeydeki gücümüzü de arkamıza alarak, bu gücü hiç terk etmeden, bilgi birikimimizi ve deneyimlerimizi uluslararası projelere aktarma kararı aldık. Bir gençlik ekibinin kurulması, bu ekibin çeşitli çalışmalar ve projelerde aktif rol alması için hazırlıklar başladı. Bu gençlik ekibinin, Türkiye’de sanat, sanat tarihi ve kültürel miras çalışmalarında aktif rol almak isteyen, katkı sunmak isteyen tüm gençlere açık olmasını istediğimiz için gençlik ekibinin dernek içinde bir platform olmasına karar kıldık. Sanat Tarihçileri Derneği, uzun süren beyin fırtınalarından sonra, gençlik ekibinin isminin “Homeric Voyagers” olması konusunda fikir birliğine vardı. İsmin, hem Türkiye’nin en görkemli ozanlarından birine Türkçe’ye -ne yazık ki- tam çevirisi olmayan bir biçimde referans vermesine, hem de eğitimin yeni bir biçimine gönderme yapmasına dikkat çekmesi amaçlandı. “Voyagers”, yani gezginler kavramı, gençlik ekibinin eğitim anlayışı vurgusundaki gezerek öğrenme, kapalı alanları terk etme, doğayla ve kültürel miras alanlarıyla iç içe geçme anlayışının bir sonucu olarak, Odysseus’un yolculuğundan ilham alarak doğdu.

Homeric Voyagers’ın ilk etkinliğini #erasmusdays2018 kapsamında gerçekleştirmek için çeşitli çalışmalara başladık. 2018 yılının Truva Yılı olması nedeniyle, ismimizin de taşıdığı bir sorumluluk ile “Let’s Discover Homer’s Troy Together” etkinliğini planladık. Etkinlik, gençlerin Kültürel Miras, Avrupa ve Türkiye başlıklarında çeşitli tartışmalarda bulunmasını sağlamak, uluslararası deneyimleri paylaşmak ve Erasmus+ programlarının üzerine çeşitli aktiviteler gerçekleştirilecek bir toplanma olarak amaçlandı. Bu etkinliğin, 2018 Truva Yılı’na denk gelmesi dışında Avrupa’da, Türkiye’de ve dünyada kültürel miras kavramının, değerlerinin ön plana çıkarılmasını, kültür ile ilgili çalışmaların daha da arttırılmasını amaçlayan 2018 Avrupa Kültürel Miras Yılı’na denk gelmesi de, bizlerin sorumluluğunu biraz daha arttırdı

Hem Erasmus’u, hem Türkiye’yi, hem de Avrupa’yı kültürel miras başlığı altında yeniden ele almamız gerektiğini hissettik. Bütün bu hazırlıkları yaparken, 2018 Avrupa Kültürel Miras Yılı logosunun haklarını almak, afiş, poster ve diğer görsel materyallerde kullanabilmek için etkinliğin başvurusunu gönderdik. Bu süreçten itibaren Türkiye’de hiçbir temsilciliği bulunmayan EYCH 2018 logosunun kullanım hakları için defalarca mail atılması gerekti. Başvuruya uzunca bir süre cevap alamadık. Daha sonra başvurumuza cevap talep ettiğimizde ise, bize Türkiye’deki yetkili kurum ile iletişime geçmemiz söylendi. Türkiye’de herhangi bir yetkili kurumun olmamasının ortaya çıkması üzerine, Avrupa’nın Türkiye Delegasyonuna mail attık. En nihayetinde, geçen günlerde EYCH 2018 logosunun kullanım haklarını aldığımızı bildirmenin, uzun uğraşlar gerektirse de, bugünden itibaren Türkiye’de bu logoyu taşıyabilme hakkına sahip olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Logonun, şu anda Türkiye’de neredeyse sadece bizim tarafımızdan kullanıldığını belirtmekle birlikte, Sanat Tarihçileri Derneği olarak, tüm dünyanın kültürel mirasına, Anadolu’ya ve Avrupa’ya sahip çıkarak, #EuropeforCulture diyoruz.

Homeric Voyagers adına,

Ege Gutay.

Yanıt Bırakın