Andy Warhol Pop Art sanatının önemli temsilcilerinden biridir. Asıl ismi Andrew Warhol olan sanatçı 6 Temmuz 1928’de Pittsburgh’de o dönemdeki adıyla Çekoslovakya’da doğmuştur. Maddi durumu çok iyi olmayan ve katolik bir ailenin çocuğudur. 8 yaşında iken geçirdiği bir rahatsızlık sebebiyle bir süreliğine yatağa bağımlı hale gelmiştir. Yatağa bağımlı olduğu dönemde sanatçı olan annesi onu çizim yapmaya teşvik etmiştir. (Şençalar, 2019, s. 46).
Warhol, marketteki nesneleri serigrafi yöntemi kullanarak sanata katmış ve böyle bir şey yapmasına tüm dünya şaşırmıştır. Eserleri çoğunlukla sansasyonel ve şaşırtıcı olan sanatçı dönemin birçok pop yıldızı ile çalışarak kült bir kimliğe bürünmüştür . Warhol sanatında popüler kültürüyle beslenmiş ve popüler kültürün imge dilini takip etmiştir. Ünlü film yıldızları, siyasetçiler, popüler kültürde olan kişilerin portrelerini serigrafi yöntemiyle sanata aktarmıştır. Gündelik gazete ve reklamları alıntılayarak yorumlamış, renklendirmiş ve çoğaltıp birleştirerek kendi yorumunu sanata katmıştır.
Andy Warhol, pop art sanat akımın en ünlü temsilcilerinden biri olmuştur. Pop art akımı çok tartışılan ve insanlarda merak uyandıran bir akım olmuştur. Popüler sanatçıların portrelerini, gündelik yaşamdaki nesneleri ipek baskı tekniğiyle tuvale aktarmıştır. Bu yaptığıyla Amerikan resminin yönünü değiştirmiştir. Pop art sanatı Amerika’nın gündelik yaşantısını seyirciye sunmuştur. Bunlardan biri olan Campbell Çorba Konservesi eseri Los Angeles’ta sergilenmiştir. Warhol ressam değil, ticari şirketler için çalışmış bir tasarımcı olmuştur. Warhol yetenekli biridir ve işlerinde başarılı olmuştur. Andy Warhol ’un ikinci sergisi aynı yılda New York’ta açılmıştır. Bu sergi Marilyn Monroe portrelerinden oluşan ipek baskıyla yapılmıştır.
Andy Warhol,32 Campbell Çorba Konservesi (32 Campbell Soup Cans),1962, Tuval Üzerine Sentetik Polimer Boya üzerine serigrafi mürekkebi,32 tuval her biri 51cmx41.3 cm (20×16 inç), Modern Sanat Müzesi, New York, Amerika.
Andy Warhol, aldığı tavsiyeler üzerine kendi deneyimlerine ve günlük hayatta sevdiği şeylere yönelmiştir. Bununla birlikte ortaya çocukluğundan itibaren sürekli yediği şeylerden biri olan Campbell Çorba Konserveleri ortaya çıkmıştır. Reklam yeteneğini kullandığı bu eseri Los Angeles’ta Ferus Gallery’de sergilenmiştir.
Bu çorba konserve resimlerinin oluşturduğu sergide, resimler sergilenirken duvara asılmamıştır. Süpermarket rafları gibi yan yana dizilerek, sabit ince raflarla duvar yaslanmıştır. Toplumun makineyi çağrıştıran hayatları, sabah kahvaltılarında hazır ürünler tüketmekle güne başlar iş aralarında fastfood ürünler tüketirler eve dönerken süpermarket uğramışlardır. Süpermarket raflarında akşam yemek için hazır malzeme olan kolayca ısıtılan Campbell konservelerini seçmişlerdir.
Warhol, makineleşme isteğiyle toplumun yaşamını yansıtmak, gerçekleri göstermek için sanatçının bu sistemin içine dahil olması gerektiğini ortaya koymuştur. Warhol, eserleriyle bunu gerçekleştirmiştir, sistemin içine girmiş ve ifşalamıştır. Bu eserindeki Campbell çorba konserveleri makineleşmiş seri üretimin, tüketen toplumun bir portesi olarak görülmektedir
Warhol, Campbell konservelerinin 32 değişik versiyonunu kullanarak boyama, baskı, çizim tekniklerini, serigrafi ve müzik türünü de kullanmıştır. Warhol, sanat eserlerini üretirken seri üretim nesnelerini sık sık kullanmıştır. Bu eserinde de bu sanat türünü kullanmıştır. Eserinde otuz iki farklı versiyonunu kullanmıştır. Yaptığı eseriyle tüm dünyayı şaşırtmıştır. Tüm dünyanın şaşırma sebebi marketlerde kullanılan bir nesneyi sanata taşımış olmasıdır.
KAYNAKÇA
Kalfa, Zafer. (2019). Pop Art’ın Müjdecisi Olarak Kübizm. Akademik Sanat; Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi
Şençalar, Bora. (2019). Andy Warhol, Pop Art ve Fotoğraf İlişkisi, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
ÜMER, Engin. (2019). “Sanatın Sonu” ve Andy Warhol ‘un Sanatı. Ordu: Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi.