Skip to main content

GAZİANTEP ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ

Zeugma Mozaik Müzesinin Kısa Tarihçesi

9 Eylül 2011 tarihinde 1700 metrekarelik bir alana kurulmuştur. Hatay Arkeoloji Müzesi kurulana kadar dünyanın en büyük mozaik müzesi ünvanını elinde tutmuştur. Fakat bu durum dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olmasına mani olmamıştır.

Üç blok şeklinde inşa edilmiş olup müzenin yanı sıra konferans ve sergi salonu olarak hizmet vermektedir. Teknolojinin faydalarından yararlanıp define arayanların verdiği zararlar mozaikler üzerinde  lazer sistemi ile görüntü olarak tamamlanmıştır. Bu müzede Zeugma’dan gelen mozaikler sergilenmektedir. Ayrıca dünyaca ünlü ‘Çingene Kızı Mozaiği’ de burada bulunmaktadır.

Ev Sahibi  “Çingene Kızı”

Ben de büyük merak uyandıran “Çingene kızı mozaiği” için burayı ziyaret etmeye karar verdim. Açıkçası bu müzenin bu denli büyük olması beni şaşırttı. Çünkü; bu müzenin en tanınan mozaiği olan “Çingene kızı mozaiği” dışında birkaç mozaik vardır diye düşünüyordum ama yanılmışım. Zeugma Mozaik Müzesi Koleksiyonunda; Roma ve Geç Antik Döneme ait 2748 metrekare mozaik, 140 m² duvar resmi, 4 adet Roma Dönemi çeşmesi, 20 adet sütun, 4 adet kireç taşından yapılmış heykel, bronz Mars Heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar bulunuyor.  Müzeye girer girmez Herakles ve Apollon’u el sıkışırken görmek beni çok heyecanlandırdı. Anlaşılan tanıdık kişilerle karşılaşacaktım. Keza öyle de oldu. Dionysos, Poseidon, Nike, Oceanos ve Tethys, Aphroditte, Akhilleus, Eros ve Demeter gibi birçok mitolojik tanrı ve tanrıçalarla karşılaştım.

Şimdi gelelim benim en çok merak ettiğim mozaik olan Çingene Kızına , Çingene Kızı beni ayrı bir odada bekliyordu. Kimliği tam olarak bilinmiyor. Kazı çalışması yapıldığı sırada dağınık saçları, çıkık elmacık kemikleri, dolgun yüzü ve kulaklarındaki küpelerle ortaya çıkarılınca ona, şakasına çingene kızı demişler ve o şekilde anılmaya devam etmiş. Mozaik başının yanındaki asma filizlerinden dolayı Dionysos’un şenliklerinde yer alan menadlardan[1] olduğu ya da Büyük İskender’in portresi olduğu tahmin ediliyor. Mozaiğin en dikkat çekici özelliği Da Vinci’nin Mona Lisa’sı gibi gözlerinin, kendisine bakanı her yönden takip etmesidir.

(Erişim: 26.05.2020)

KAYNAKÇA

Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’  https://sanalmuze.gov.tr/muzeler/GAZIANTEP_ZEUGMA_MOZAIK_MUZESI/

Zeugma Mozaik Müzesi web sitesi, http://zeugma.org.tr/hikayeler.aspx (Erişim: 26.05.2020)

Zeugma Mozaik Müzesi, https://tr.wikipedia.org/wiki/Zeugma_Mozaik_M%C3%BCzesi (Erişim: 26.05.2020)


[1] Menad: Yunan mitolojisinde, maenadlar Dionysos’un kadın takipçileri ve tanrının geri dönüşü olan Thiasus’un en önemli üyeleriydi. İsimleri tam anlamıyla “çılgın olanlar” olarak tercüme edilir.

Yanıt Bırakın